Календар активности

 

 1. октобар У Народом музеју у Крагујевцу, одржан је радни састанак поводом одржавања радионице Заборављене дечије игре и спортови. На састанку су учествовали Ненад Ђорђевић директор НМ Крагујевац и Срђан Станишић руководлац пројекта Заборављене дечије игре и спортови.
 2. октобар У Вршцу је, уз учешће Огњана Крстића, председника Савеза Срба Румуније и Срђана Станишића руководиоца пројекта, договорен је програм радионице и утврђени учесници из Темишвара.
 3. октобар На састанку у Музеју Рудничко-таковског краја, директор Музеја Саша Савовић, руководилац пројекта Срђан Станишић и представник МЗ Враћевшница Светозар Нешовић одржали су радни састанак поводом пројекта и утврдили обавезе свих страна у пројекту.
 4. октобар У основној школи Десанка Максимовић у Враћевшници одржан је састанак поводом радионице Заборављене дечије игре и спортови, која ће се одржати у дворишту школе.
 5. октобар У Културном центру у Горњем Милановцу, одржана је конференција за штампу поводом одржавања радионице Заборављене дечије игре и спортови. О пројекту су говорили Срђан Станишић, руководилац пројекта и Светозар Нешовић представник МЗ Враћевшница.
 6. октобар Данас су из Будимпеште, Српске гимназије Никола Тесла, у Враћевшницу стигли први учесници пројекта – Анита Накић-Вуковић заменик директора школе; Душан Вуковић – уметнички руководиоц КУД-а „Табан“ и ученице четвртог разреда Сања и Радмила Вуковић. Из Београда и Крагујевца дошли су сниматељ Станко Костић и фотограф Небојша Радосављевић Раус;
 7. октобар У Враћевшницу су стигли и учесници из Темишвара: ученице другог разреда Тања Петров, Јана Петков, Ања Штецко и ученици шестог разреда Марко Тријења, Богдан Рајков и Мулан Мајкић са наставницом Јасмином Петров из школе Доситеј обрадовић из Темишвара. Наши гости су и Јоргован педагог и аутор књиге „Време безазлености“ као и Огњан Крстић председник Савеза Срба Румуније.

У Организацији Удружења радич – Гружанска иницијатива младих организована је посета манастиру Враћевшница.

У галерији Задужбине Жиловић одржан је састанак Организационог одбора пројекта на којем су присуствовали Срђан Станишић, руководилац пројекта; Душан Вуковић и Анита Накић-Вуковић из Будимпеште; Јасмина Петров, Јаворка Јоргован и Огњан Крстић из Темишвара; Милена Ђурица, историчар уметности из Београда; Светозар Нешовић представник МЗ Враћевшница. На састанку је утврђен распоред активности пројекта.     

 1. октобар У дворишту ОШ Десанка Максимовић у Враћевшници је одржана радионица „Реконструкција заборављених дечијих игара и спортова“. Радионицу су водили Александар Николић наставник физичког васпитања у школи Десанка Максимовић, Душан Вуковић руководилац КУД Табан из Будимпештре и Јасмина Петров наставник школе. Уз учешће деце из Будимпеште и Темишвара у радионици је учествовало четрдесеторо ђака ОШ Десанка Максимовић. У радионици која је трајала у два дела: од 11–13 и од 14–16 часова реконстрисано је укупно девет дечијих игара: Школице, Кликери, Ластиш, Ан-така-тенус, Разбрајалице; Берем грожђе, Барјачкиње, Пошто секом млеко и Праћке.

Станко Костић и Небојша Радосављевић Раус направили су видео записе игара.

 1. октобар Учесници радионице из Темишвара и Будимпеште данас су посетили Задужбину Краља Петра I на Опленцу и ергелу Парче раја у Кутлову. Гости су на Опелнцу најпре посетили Кућу Краља Петра, затим цркву Светог Ђорђа и краљевски виноград, да би после тога обишли и Карађорђев конак у Тополи. После Опленца гости из Мађарске и Румуније посетили су сеоско домаћинство Радоја Васиљевића и ергелу Парче раја у Кутлову.
 1. октобар У свечаној сали ОШ Десанка Максимовић одржано је предавање о дечијим играма.

Ученицима и наставницима школа из Враћевшнице, Темишвара и Будимпеште, најпре је приказан филм „Клис и Машке“ аутора Милана Брајовића. О филму, као и о значењу дечијих игара, њиховом пореклу и  симболици говорила је Весна Ћурчић из Музеја Рудничко-таковског краја; Госпођа Јаворка Јоргован, представник српске заједнице из Румуније и аутор књиге „Време безазлености“ говорила је о играма деце у српским насељима у Румунији, упоредивши их са играма деце у централној Србији.

 1. октобар. У галерији Задужбине Жиловић одржан је завршни састанак учесника пројекта. Учесници састанка су се сагласили да овогодишња манифестација буде и први корак ка иницијативи да се дође до дечије игре коју треба заштитити код УНЕСКА као нематеријалну баштину српског народа Балкана.
 1. децембар. У свечаној сали ЈУ Средња економска школе у Бијељини, одржана је радионица „Заборављене дечије игре и спортови“.  У програму који су припремили ученици и професори школе представаљене су дечије игре Семберије: Фириз, Клиса, Кућање, Ластиш и Прстен. Радионици су присуствовали Срђан Станишић, руководилац пројекта и Весна Ђурчић из Музеја Рудничко-таковског краја која је после пројекције филма „Клис и Машке“ одржала предавање о значају дечијих игара за очување идентитета.